Jump to content

Kaspersky crashes and corrupts MS Outlook while causing 0x800CCC1A error


Recommended Posts

Since couple weeks ago Kaspersky Security Cloud is causing errors 0x800CCC1A when I try to receive Outlook emails via all/any of my several email accounts. It also caused destruction by corrupting my email files and I needed to spend several days restoring and repairing my Outlook files. As soon as I start Kaspersky I get Outlook errors again and my Outlook files (.pst) are corrupted again. When I exit/close Kaspersky then everything is working well and I don't have any problems with Outlook. So right now I cannot use Kaspersky at all and must keep it closed to be able to use MS Outlook.

The specific error message in Outlook caused by Kaspersky is: "0x800CCC1A: Your server does not support the connection encryption type you have specificed."
Please note that this happens with all connection types, SSL and non-SSL, so the encryption isn't relevant and Kaspersky kills all email connections and configurations.

I reported this problem to support, but I also wanted to post it online in case other people have similar problems. I didn't know for a week that the problem is caused by Kaspersky so I spent the whole week trying to solve this problem within Outlook and repairing my email files. But everything is working great as soon as I turned off Kaspersky Security Cloud. Then the problems start again when I turn on Kaspersky Security Cloud. This issue is reproducible every time.

Kaspersky2a.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 4/15/2022 at 8:41 PM, Berny said:

Welcome. Please see this similar Topic.

Thanks, so we both have the same problem, we both contacted technical support, and we both are waiting for a solution.
At least now it's clear that the problem is reproducible and may be affecting more people.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, somebody said:

Thanks, so we both have the same problem, we both contacted technical support, and we both are waiting for a solution.
At least now it's clear that the problem is reproducible and may be affecting more people.

Hello, @somebody

It seems that there is a problem with the system digital certificate. Have you changed the encrypted IMAP and SMTP protocol settings of your mailbox? 

Regards.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
16 hours ago, Wesly.Zhang said:

Hello, @somebody

It seems that there is a problem with the system digital certificate. Have you changed the encrypted IMAP and SMTP protocol settings of your mailbox? 

Regards.

 

Hi. No, I have not changed any of my email settings in several years. I use 10 email accounts, some at gmail, others at other domains, so it's not even possible to change all of them at the same time. But all of them stopped working several weeks ago. And they all work OK again when I turn off Kaspersky. So right now I cannot use Kaspersky and it is turned off. As soon as I turn it on, everything breaks again.

Edited by somebody
Link to comment
Share on other sites

I have not tried it because I work via email and respond to hundreds of email per day, so I need Kaspersky to protect me from email attacks/worms/malware. For me, turning off email protection is similar to turning off Kaspersky.
I may try this later, but last time when I turned on Kasperksy, it corrupted my Outlook .pst files and I spent whole day repairing them. So I'm afraid to turn it on again until Kaspersky support responds with some confirmation that the problem was resolved.
Thank you.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, somebody said:

I have not tried it because I work via email and respond to hundreds of email per day, so I need Kaspersky to protect me from email attacks/worms/malware. For me, turning off email protection is similar to turning off Kaspersky.
I may try this later, but last time when I turned on Kasperksy, it corrupted my Outlook .pst files and I spent whole day repairing them. So I'm afraid to turn it on again until Kaspersky support responds with some confirmation that the problem was resolved.
Thank you.

Hello,

which version of the outlook?which email provider you encounter the issue do you use? Maybe I need do a test and do you try to report this issue to kl support via my.kaspersky.com/b2c ?

Regards.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.